Temporizatorul PO-406 este destinat functionarii automate temporizate a unui ventilator de aerisire, montat in camera de baie, pe circuitul de iluminat, initializarea temporizarii facandu-se la stingerea luminii prin intrerupatorul corpului de iluminat. Este un temporizator analogic, cu amplificator operational, a carui functionare se bazeaza pe descarcarea lenta a unui condensator electrolitic, incarcat in prealabil practic instantaneu..
Temporizatorul, de tipul OFF-delay (intarziere la revenire) are in componenta un potentiometru, a carui plaja de reglaj permite fixarea unor timpi in domeniul 1…15 minute, durata in care un releu electromagnetic cu contact de maximum 10A tine alimentat ventilatorul, pornit o data cu aprinderea luminii, durata reglata demarand din momentul stingerii luminii. Acest mod de functionare este ilustrat sugestiv in diagrama temporala din fig.1, in care s-a notat cu U tensiunea de alimentare (de la retea), iar cu S, tensiunea de comanda, aplicata prin intermediul intrerupatorului de lumina.
In imaginea urmatoare (fig.2) se pot vedea ambele fete ale placii de circuit imprimat (PCB) pe care este realizat temporizatorul, fiind indicate si conexiunile prin care acesta este integrat in instalatia electrica de lumina.
Pe un forum de electronica am intalnit o solicitare de solutie tehnica pentru utilizarea unui singur temporizator ca si cel prezentat, care sa fie comandat de la doua circuite de iluminat din camere diferite, fara ca acest lucru sa duca la aprinderea becurilor din ambele camere datorita comenzii comune de initializare a temporizarii. Temporizatorul comanda un ventilator de tubulatura care deserveste ambele camere. Propun o metoda simpla de separare a comenzilor, fara a interveni in timerul standard prezentat, care consta in adaugarea a doua diode, plasate pe circuitul de initializare, asa cum se vede in fig.3.
O alta modalitate consta in adaugarea a doua rezistente similare cu cele deja exitente pe placa de circuit imprimat, pe linia de initializare, cea corespunzatoare conexiunii de culoare rosu. Sunt doua rezistente de cate 27KOhm inseriate (formand o rezistenta echivalenta de 54Kohmi), respectivele componente fiind marcate „273” (vezi foto). Acestea se vor monta pe placa in imediata apropiere a diodei prin intermediul careia semnalul de initializare se aplica pinului 5 al circuitului integrat LM358. Un capat al acestui grup serie de rezistente se lipeste la anodul respectivei diode, iar la celalt capat se monteaza un alt conductor, similar celui rosu existent, prin care se va aduce comanda de la al doilea circuit de iluminat. Deci, in acest caz, timerul nostru va avea, nu patru, ci cinci fire de legatura cu exteriorul, asa cum de altfel se vede in fig.4. Desigur ca in locul rezistentelor SMD se pot monta si componente THT cu aceleasi caracteristici (2buc x 27K).
Schema electrica a temporizatorului este prezentata in fig.5, in care este indicata si solutia standard de inserare in instalatia electrica.
Author: Emil MATEI
http://www.elpedia.ro
2 Comments
Buna ziua,
Ma intereseaza daca se poate face un temporizator cu intarziere la revenire cu ajutorul integratului 555.
Va multumesc,
Cu stima,
Tompea
Scheme de temporizatoare am mai publicat aici:
http://www.emil.matei.ro/timers1.php