Antene verticale
03/04/2013
Tehnium Decembrie 1970
Ilie – Gheorghe Mihaescu – inginer, ziarist, publicist
10/06/2013

Automat de scara cu stingerea gradata a luminii

Header logo for article

Acest automat de scara, executat numai cu componente fabricate in Romania, functioneaza impecabil de 30 de ani fara a fi semnalata pana in prezent nici o defectiune. Este montat in casa scarii unui bloc de locuinte cu 4 nivele plus parter, din Bucuresti, sectorul 4, blocul in care locuiesc autorii, care l-au realizat si montat in 1984.

Avantajul principal il constituie faptul ca, prin reducerea gradata a luminii inainte de stingere, suntem avertizati ca trebuie apasat din nou butonul de pornire, astfel ca nu vom ramane in intuneric intre etaje,  daca avem grija ca la observarea reducerii luminozitii sa rearmam cel mai apropiat buton, din cele amplasate normal la fiecare etaj.

In afara avantajului economiei de energie care rezulta firesc din modul de functionare, un alt avantaj il constituie uzura extrem de redusa a lampilor incandescente folosite, avand in in vedere ca nu numai stingerea se face gradat, ci si aprinderea,  dar aceasta cu o durata mai redusa,  insa suficient de mare pentru a permite preincalzirea filamentelor, astfel incat curentul de start, cu filamentele reci este extrem de redus,  asigurandu-se functia cunoscutelor  „inrush current limiters”,  cu efecte benefice asupra duratei de viata a becurilor.  Acest lucru s-a demonstrat practic in timp, inlocuirea unor becuri facand-se extrem de rar, dupa ani de functionare,  iar la inspectarea ocazionala a acestora s-a mai intamplat sa se mai scuture cate un filament la interventii mecanice (insurubare-desurubare),  in marea majoritate a cazurilor sucombarea fiind produsa de batranete…

Schema de principiu se prezinta in continuare:

Automat de scara cu stingere gradata a luminii - Schema electrica

 

Schema a fost proiectata astfel incat sa nu mai fie necesare modificari ale instalatiei electrice de iluminat din casa scarii, instalatie care include un numar de 5 becuri legate in paralel, cate un bec pe fiecare palier, grup care, prin intermediul dozelor electrice de legaturi este conecat in serie cu un grup paralel de 5 butoane fara retinere (cu revenire), tip SPST,  cate un buton la fiecare palier.  Practic, in plus, mai avem un buton si in tabloul electric ce contine automatul, pentru a fi posibila comanda si din aceasta locatie, pentru comoditate la probele de punere in functiune,  si,  eventual,  la revizii ulterioare.

Automatul este in fond, un temporizator (timer) la revenire, initierea temporizarii facandu-se prin apasarea unuia din cele 5 butoane cu revenire.

Placa de circuit imprimat, din stratificat simplu placat cu folie de cupru, are dimensiunile 120 x 70 mm si este prezentata in desenul urmator, reprezentand vederea dinspre componente,  cablajul fiind vazut prin transparenta placii:

Automat de scara cu stingere gradata a luminii - PCB

 

Solutia de amplasare a automatului in tabloul electric de distributie al scarii se vede in fotografia urmatoare:
Automat de scara cu stingere gradata a luminii - solutie de montaj in tablou scara

 

 

Author: Emil MATEI

http://www.elpedia.ro

http://www.emil.matei.ro

 

4 Comments

 1. Mihai spune:

  INTERESANT!
  Constat că nu sînt primul care a adoptat acest tip de „temporizator de scară” la un bloc cu p+4 etaje. Cel proiectat de mine este ceva mai complex, conţinînd în plus avertizare optică şi acustică în cazul în care un buton(oricare, acestea fiind în paralel) rămîne apăsat(accidental sau intenţionat). După 30 minute de la blocarea unui buton iluminarea becurilor se reduce doar la un filament roşu dar vizibil, concomitent cu generarea unui semnal sonor intermitent.

  Acesta (2 exemplare pe două scări) funcţionează din anul 1998, tot fără vreo defecţiune, doar o siguranţă fuzibilă arsă.

  (conţine ci UAA145 şi triac în loc de tiristor + puntea de diode)

  Cu bine,

  Mihai

  sector 3

 2. Klaus spune:

  doresc sa o fac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *